Cazare Craiova | Turism in Oltenia | Statiuni montane | Statiuni Balneare | Manastiri Oltenia | Turism Rural | Turism Medical |
REZERVA ACUM! Click aici pentru formularul de contact
Web: www.e-cazarecraiova.ro
Tel: 0728.06.87.25, 0743.00.25.80
Cazare in :
Cautare :
» Numele unitatii
Tip unitate :
Numar stele :
Pret – Ron/Noapte :
Zona :

Turism in Oltenia | Turism Rural | Turism medical | Statiuni Montane pentru schi | Statiuni Balneare |

Ranca | Straja | Cozia | Baile Herculane | Baile Olanesti |

Oltenia se afla in partea de Sud-Vest a Romaniei si este alcatuita din cinci judete: Dolj, Olt, Valcea, Gorj, Mehedinti, avand o suprafata de 24.000 Km patrati. Cel mai important oras din oltenia este CRAIOVA, considerata capitala Olteniei. In partea de Nord, Oltenia este strajuita de Carpatii Meridionali. Limita de Est a Olteniei este data de raul Olt, iar incepand din partea de Vest si continuand spre Sud Oltenia este limitata de fluviul Dunarea. Raul Jiu imparte in doua parti aproximativ egale regiunea Oltenia, curgand de la Nord la Sud. Relieful in regiunea Olteniei este variat. Pornind dinspre Nordul Olteniei avem doua masive muntoase: 1.PARANG (inaltime maxima 2500 m. In muntii Parang se afla Pestera Muierilor si Pestera Polovragi) si 2.RETEZAT GODEANU.  La Sud de Carpati se afla o zona de dealuri (cunoscuta ca zona subcarpatica). In Sudul Olteniei se afla Campia Olteniei ce reprezinta portiunea vestica din Campia ROMANA. Clima olteniei este temperat continentala cu influente mediteraneene. 

Alte cazari in Craiova:

Apartamente si Garsoniere REGIM HOTELIER

 HOTELURI  |  Cazare Craiova MOTELURIPENSIUNI  |

Statiunea pentru schi RANCA
Statiunea pentru schi RANCA
Statiunea Baile Olanesti
Statiunea Baile Olanesti
Statiunea Baile Herculane
Statiunea Baile Herculane
Manastirea COZIA
Manastirea COZIA

POATE NU STIATI CA...

1. Turismul Medical in INDIA ajunge la 2 miliarde de dolari anual.

2. In CIPRU sunt mai multi pacienti straini decat locali datorita dezvoltarii turismului medical.

3. In ROMANIA turismul medical aduce anual 250 milioane de dolari si s-ar putea dubla pana in anul 2014 datorita preturilor mici de la noi (ar putea aduce 1-2% la PIB). 

4. In ROMANIA, 80% din turistii straini care vin sa se trateze la noi, cauta statiunile balneare si balneoclimaterice pentru tratamente de intretinere si antiimbatranire. Statiunile de acest tip, in Romania sunt: Baile Olanesti, Baile Govora, Calimanesti-Caciulata, Ocnele Mari.

Zona Olteniei se bucura in ultima prioada de o industrie a turismului in curs de dezvoltare. Vizitatorii sunt atrasi in zona, intrucat Oltenia are avantajul unor peisaje alpine pitoresti si a unei ospitalitati recunoscute. Oltenia este recomandata calatorilor carora nu le plac potecile batute. Zona dintre Valea Jiului si Valea Cernei dezvaluie privelisti montane spectaculoase si le ofera vizitatorilor prilejul sa inteleaga adevarata viata rurala din Romania. Cu o multituine de forme de relief care merg de la Campia Dunarii pana la Carpatii Meridionali, Oltenia pare uneori desprinsa dintr-o balada pastorala, farmecul sau fiind sporit de ospitalitatea locuitorilor. In extremitatea vestica a Olteniei, acolo unde muntii se intalnesc cu fluviul, flora prezinta influente mediteraneene considerabil mai mari decat oriunde altundeva in Romania. Aceasta zona de Vest a Olteniei este faimoasa pentru biodiversitatea ei, din care o parte este protejata in Rezervatia naturala de la Domoglet langa Baile Herculane. Muntii sunt acoperiti cu paduri de brazi si foioase iar pe inaltimile mai mari se gasesc impresionante palcuri de Pina Nigra, pin negru romanesc. Toamna, frunzisul fagilor creeaza o simfonie impresionanta de galben si rosu-auriu. Acolo unde dealurile subcarpatice intalesc campia, vacile pasc in voie pe campurile cu iarba catifelata, livezile sunt incarcate cu fructe, iar sirurile de copaci batrani se inalta maiestos. In partea de nord a Olteniei se afla cateva dintre cele mai frumoase manastiri istorice romanesti , situate adesea in locuri impreionante. Orasele Targu-Jiu si Caracal dezvaluie vestigii arhitecturale ale trecutului precomunist iar in Drobeta Turnu Severin si Corabia se pot vedea urme ale ocupatiei romane tarzii. Zonele turistice cele mai apreciate din apropierea Craiovei sunt considerate a fi: Ranca si Straja, statiuni turistice montane cu multe cabane, vile, pensiuni, hoteluri, gata sa primeasca oricand turisti atat iarna in sezonul pentru sporturile specifice (schi, sanius, s.a.) cat si in celelate anotimpuri.
Baile Olanesti alaturi de Herculane sunt statiunile balneare cele mai renumite, cu turisti ce revin aici an de an, pentru izvoarele cu apa curativa. Manastirea Cozia in apropierea statiunii Voineasa si Calimanesti aduce credinciosi din toate colturile tarii. Sarbatorile religioase (Pastele) aduc in zona turisti cazati la hotelurile, motelurile si pensiunile private de aici.


APELE MINERALE DIN OLTENIA

In cuprinsul Tarii Romanesti, pamantul Olteniei este unul dintre cele mai bine inzestrate cu ape minerale. Aceste ape minerale pot fi folosite, fie ca ape de baut, fie sub forma de bai, in numeroase boli, uneori cu rezultate intr-adevar miraculoase. Apele minerale ale Olteniei sunt cunoscute de multa vreme si folosite astazi intr-o masura din ce in ce mai mare, iar statiunile in care ele se afla pot fi comparate , din punct de vedere al captarii apelor, al instalatiilor terapeutice medicinale si al confortului cerut de astfel de statiuni, cu oricare din statiunile din strainatate cu ape similare. Este vorba de statiunile Calimanesti, Caciulata, Olanesti si Govora.

Clasificarea apelor minerale ale Olteniei

Toate apele minerale ale Olteniei provin din ape superficiale, adica sunt ape care nu sunt legate, prin origine, de fenomene vulcanice de adancime sau suprafata. Apa se infiltreaza in pamant, curgand printre diferite feluri de roci si dizolva din ele anumite elemente chimice, iesind apoi la suprafata sub forma de izvoare mineralizate cu o temperatura cuprinsa intre 9-130C, temperatura apropiata de media anuala a regiunilor in care isi fac aparitia. Clasificarea acestor ape se face din punctul de vedere al continutului lor in saruri minerale, indici foarte importanti din punct de vedere medicinal curativ, clasate in ape sulfuroase, ape clorsodice, ape iodurate, ape bromurale si cu elemente volatile.

 

 CALIMANESTI 

 

Localitatea balneara Calimanesti se gaseste la o altitudine de 280 metri, intr-una din cele mai pitoresti pozitii din Valea Oltului.
In mijlocul acesteia se gaseste un frumos ostrov, loc de recreatie pentru vizitatori, iar in spatele statiunii se ridica, in abrupt, un masiv muntos impadurit, ceea ce face din statiunea Calimanesti si o statiune climaterica de primul ordin.
Apele minerale din aceasta localitate erau cunoscute si sunt mentionate de multa vreme de diferiti specialisti: Dr.Meyer, Dr.Episcopescu, Dr.Fatu, s.a.
Primul stabiliment de bai si un hotel au fost construite de Stat intre anii 1881 si 1886. Dupa 1910, de cand exploatarea acestei statiuni a fost concesionata Societatii Govora-Calimanesti, s-au facut imbunatatiri cu totul remarcabile, atat in ceea ce priveste captarea apelor cat si folosirea lor. Statiunea este inzestrata cu un institut de fizioterapie, cu sectii speciale de hidroterapie, electricitate, bai de acid carbonic, sectii de inhalatii, de diatermie, raze ultraviolete, s.a. Hotelurile spatioase si bine amenajate asigura vizitatorilor confortul necesar.
Numarul izvoarelor captate este de 32, avand in total un debit de 230 000 litri in 24 ore.
Concentratia in elemente mineralizante variaza intre 0,5 – 5 gr la litru (concentratie mica) la ape cu un continut cuprins intre 5 – 7 gr la litru (ape cu concentratie mijlocie), pana la ape cu concentratie mare care contin pana la 29 gr la litru.
Apele minerale de la Calimanesti sunt folosite sub forma de bai si sunt indicate in reumatisme cronice, anemie, s.a.
Apa izvorului 6 se foloseste ca apa de baut cuefecte bune in gastrite hiper-acide si constipatii.
In general, actiunea terapeutica a apelor de la Calimanesti egaleaza apele de la Aix les Bains, Eaux-Bonnes, Aix la Chapelle si Baden-Wien.

 

CACIULATA


Apele din aceasta statiune merita o atentie speciala pentru efectul lor aproape miraculos in afectiunile renale. Exista aici un singur izvor, cunoscut altadata sub numele de Izvorul lui Golescu, iar astazi subnumele de Izvorul Caciulata.
Izvorul a fost descoperit in anul 1848 de doi calugari la o departare de 4 metri de malul Oltului. A fost captat mai tarziu de Alexandru Golescu (1845) spre a-l feri de inundarea Oltului si avea atunci un debit de 182 litri pe ora. Astazi este in proprietatea statului si dat in concesiune de exploatare Societatii Govora-Calimanesti, iar dupa alte captari mai bine realizate, izvorul are un debit astazi de aproximativ 212 litri pe ora, apa fiind ascendenta, datorita in buna parte si gazelor pe care le contine.
Analiza apei a fost facuta de numerosi chimisti intre care Bernard, Grindeanu, Saligny, Carnot, Pfeiffer, Carsu, Damian si Petrescu si s-a ajuns la concluzia ca este o apa clorurata, slab iodurata, sulfuroasa, alcalino-teroasa, slab litinata cu concentratie mica.
Izvorul miraculos de Caciulata se administreaza numai sub forma de apa de baut si este cea mai de valoare apa minerala in afectiunile cailor renale din intreaga Romanie, concureaza cele mai insemnate surse ale Apusului si are o putere de vindecare de netagaduit. Este o apa cu o mare putere diuretica, spala caile urinare, scade acidul uric din sange, si influenteaza bine diabetul. Acest izvor mineral poate fi deci indicat in artritism, guta, in diferite forme de litiasa, in congestie hepatica, cholecistite cronice.
Avand o valoare curativa atat de importanta, Izvorul de Caciulata se bucura de o deosebita atentie. Un serviciu special il cerceteaza in fiecare zi spre a se putea elimina imediat eventualele cauze externe care ar putea sa-l influenteze.
Captarea fata de Olt este facuta in conditii perfecte, asa ca influenta apelor acestui rau nu se resimte nici in viiturile cele mai mari.
Statiunile Calimanesti si Caciulata, prin pozitia lor pitoreasca, prin natura si valoarea medicinala a apelor lor, prin confortul creat atat ca instalatii de tratament, cat si ca hoteluri si vile de locuit, pot fi socotite de o valoare cel putin egala cu a statiunilor cu ape similare din orice localitate din Apus.


OLANESTI

 

Statiunea climaterica si balneara Baile Olanesti se afla situata la o distanta de 18 Km la apus de Ramnicu-Valcea, intr-o regiune pitoreasca, cu paduri seculare intinse si la o altitudine medie de 430 m.
Existenta apelor minerale din aceasta localitate este mentionata in hrisoave, inca din anul 1860. Ele au fost obiectul analizelor si cercetarilor a numerosi chimisti intre care mentionam pe Pfeiffer, Petre Petrescu si Crasa.
Se cunosc in localitate, pe un spatiu foarte restrans, nu mai putin de 40 izvoare de apa minerala, dintre care 30 bine captate.
De altfel, aceasta statiune a luat o dezvoltare mereu in crestere numai dupa anul 1919 cand, dupa studiile geologice ale D-lui Knett, s-a facut si captarea apelor.
Toate izvoarele de la Olnesti au aceeasi origine si apar in aceleasi conditii ca apele de la Calimanesti. Ele sunt sulfuroase, clorosodice si iodurate. Contin de asemenea si elemente volatile.
Izvoarele prezinta deosebiri remarcabile de la izvor la izvor, in ceea ce priveste continutul si proportia intre saruri. De aceea sunt folosite cu multa eficacitate in numeroase si variate afectiuni, sub forma de bai, fie ca ape de baut.
Apele de la izvoarele 2 si 20 se folosesc sub forma de bai, in reumatismele cronice, sifilis, anemie, afectiuni ginecologice, dermatoze cronice, limfatism, boli de piele si ca inhalatii pentru nas, gat, si caile respiratorii.
Izvorul 24 este folosit in cura interna cu efect de scadere a acidului uric din sange, in constipatii, diabet, s.a.


BAILE GOVORA


Localitatea Baile Govora este una din statiunile importante din Romania, prin minunatele sale izvoare iodurate si sulfuroase.
Statiunea se gaseste situata intr-o regiune deluroasa, cu frumoase paduri de stejar si fag si plantatii de brad. Altitudinea medie este de 370 m.
Apele minerale, cu urme de hidrocarburi in ele, au fost descoperite in anul 1886 de un taran care sapase un put pentru a cauta petrol.
Tot in aceasta perioada, Ion Bratianu, aflandu-se la Manastirea Govora, a constatat ca apele de la Baile Govora i-au priit contra reumatismului de care suferea de multa vreme si, dupa o experienta cu rezultat bun asupra unor soldati bolnavi adusi aici pentru cura, a insarcinat pe inginerul Bochet, care captase si apele de la Vichy si Aix les Bains, cu studiul si captarea apelor de la Baile Govora. Lucrarile de captare au inceput in anul 1887 prin saparea unui put de 46 m din care s-au derivat galerii transversale, obtinandu-se ape minerale cu un debit de 12 m3/24 ore. Pana in 1910 s-au mai sapat si alte puturi mai adanci din care se colectau 280 m3/24 ore de apa cloroiodurata.
In urma analizelor chimice amanuntite, s-a ajuns la concluzia ca apele din Statiunea Govora se pot clasifica in trei categorii:
1. Ape clorosodice, iodurate si bromurate cu concentratie mare (aceste ape se gasesc la sondele nr. 2,3,4,5,6 si 7);
2. Ape clorosodice si fulfuroase cu concentratie mare (aceste ape se gasesc la putul vechi numit Regele Carol si din putul nousulfuros);
3. Ape sulfuroase cu concentratie mica.

Apele din statiunea Balneara Govora se insira in randurile celor mai pretioase ape ale continentului si sunt recomandate si de medicii din strainatate, folosite atat in cura interna cat si cea externa. In cura interna se folosesc ca laxative si diuretice precum si in afectiunile de ficat, obezitate, calcul renali, vezicali, etc. Sub forma de bai sunt folosite pentru reumatismele articulare cronice, gutoase, musculare, si in cazurile de anemie rezultate din boli cronice ca sifilis, s.a. In ultimul timp se fac si aplicatii de namol care se scoate din unele sonde.
Un institut de fizioterapie sta la dispozitia suferinzilor avand sectii complet amenajate pentru hidro-electro-radio-mecanoterapie si sectiuni de inhalatii, diatermie, raze ultraviolete, etc.

Oferte speciale :
Parteneri :