REZERVA ACUM! Click aici pentru formularul de contact
Web: www.e-cazarecraiova.ro
Tel: 0728.06.87.25, 0743.00.25.80
Cazare in :
Cautare :
» Numele unitatii
Tip unitate :
Numar stele :
Pret – Ron/Noapte :
Zona :

Muzeul de Arta din Craiova

Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova
Muzeul de Arta Craiova

Descriere

Înființat în anul 1908 sub numele de Pinacoteca Alexandru și Aristia Aman, va deveni în 1954 Muzeul de Artă Craiova. Muzeul este adăpostit într-un palat în stil baroc târziu, monument de arhitectură, construit în 1900 - 1907, inaugurat în 1909, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Palatul a fost donat statului în anul 1936. Clădirea are și o valoare memorială: în 1913, în această clădire a fost găzduit regele Carol I și familia sa, între 19 septembrie - 9 octombrie 1939, aici a fost găzduit guvernul polonez aflat în refugiu, în frunte cu Eduard Smigli-Ritz iar între 5 noiembrie - 25 decembrie 1939 a fost găzduit președintele Poloniei, Ignacy Muscicki. Tot aici au avut loc tratativele din vara anului 1940 în urma cărora România a cedat Bulgariei Cadrilaterul. În septembrie 1943, aici a fost Comandamentul Armatei a 53-a, condusă de generalul Manakarov. În toamna anului 1944, în clădire a locuit timp de cinci săptămâni Iosip Broz Tito, iar la 5 septembrie 1944 s-a semnat aici acordul între Comitetul Național de Eliberare a Iugoslaviei și Frontul Patriei din Bulgaria. Muzeul prezintă publicului colecții de pictură universală (școală olandeză, flamandă, franceză, italiană) și românească (secolele XVI - XX, lucrări de Constantin Lecca, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza), șapte sculpturi de Constantin Brâncuși, colecțiile de icoane și grafică românească. Obiectele sunt expuse în Galeria de artă universală, Galeria de artă românească și Cabinetul Constantin Brâncuși. Deține bunuri culturale clasate în Tezaurul patrimoniului cultural național.

Muzeul de Arta Craiova isi are sediul in Palatul  familiei Jean Mihail din str. Unirii, nr.15, construit intre 1900-1907 dupa proiectele arhitectului francez Paul Gottereau.
Muzeul dispune de un patrimoniu cultural valoros de peste 4000 de lucrari de arta adunate si conservate de-a lungul anilor.
La baza constituirii Muzeului de Arta stau colectiile daruite de Alexandru si Aretia Aman orasului pentru constituirea unei fundatii in cadrul careia a functionat, incepind cu anul 1908, pinacoteca, biblioteca si muzeul din orasul Craiova.
Patrimoniul muzeului s-a imbogatit prin numeroase achizitii, cit si prin donatiile familiilor Glogoveanu, N. P. Romanescu, Barbu Druga, Ion M. Georgescu s.a., constituindu-se de-a lungul timpului ca un tezaur artistic de exceptie cu doua componente distincte:

Galeria de Arta Universala
Galeria de Arta Romaneasca.
Galeria de Arta Romaneasca dispune de creatii de exceptie semnate de Constantin Brancusi, sculptor de valoare mondiala (Vittelius, Orgoliu, Cap de fetita, Cap de baiat, Sarutul, Coapsa, Domnisoara Pogany), precum si picturi de Th. Aman, Constantin Lecca, Nicolae Grigorescu (intre altele, o varianta a "Atacului de la Smirdan"),
MUZEUL DE ARTA
Palatul Jean Mihail
Calea Unirii,nr.15, Craiova cod 200419
Program de vizitare: Marti - Sambata 10-17
                                       Duminica 9-17

Date contact

Oferte speciale :
Parteneri :